Erivapaus

Autourheilijat kuuluvat antidopingvalvonnan piiriin ja heidän tulee hakea tarvittaessa erivapautta kielletyn aineen käytöstä. Lajikohtainen tasomäärittely kertoo kenen ja milloin erivapaus tulee hakea.

ERIVAPAUS (TUE, Therapeutic Use Exemption)

Mikäli urheilijan sairauden hoito vaatii jonkin urheilussa kielletyn lääkeaineen tai menetelmän käyttöä, hoidolle voidaan hakea erivapautta. Erivapaus voi tehdä mahdolliseksi kielletyn aineen tai menetelmän käytön hoidollisiin tarkoituksiin. Kiellettyjä aineita tai menetelmiä voidaan käyttää niin kroonisten kuin äkillistenkin sairauksien tai vammojen hoidossa. Lue lisää SUEKin verkkosivuilta täältä

Kansallisen ja kansainvälisen tason urheilijoita koskevat erilaiset menettelytavat.


KANSAINVÄLISEN TASON KIPAILIJA eli KANSAINVÄLISEN KILPAILULISENSSIN HALTIJAT

Kansainvälisen tason tai kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvat urheilijat hakevat erivapaudet iästään ja kansallisesta tasostaan riippumatta kansainvälisen lajiliittonsa (FIA:n) kautta. Erivapaus on haettava AINA ETUKÄTEEN eli viimeistään 30 päivää ennen kauden alkua tai ennen seuraavaa kilpailua. Erivapaus haetaan ITA:n kautta, FIA:n ohjeiden mukaan. Erivapauslomake lähetetään osoitteeseen tue@ita.sport.

FIA:n ohjeet koskien erivapauksia, löytyvät täältä.


KANSALLISEN TASON KILPAILIJA

Kansallisen tason kilpailija, joka ei kuulu SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin eikä urheile kansainvälisellä tasolla, hakee erivapautta takautuvasti eli otetun dopingtestin jälkeen sen osoittamiseksi, että kielletyn aineen tai menetelmän käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet.


Yleisimmät sairaudet ja niiden annostusrajoitukset

Erivapautta täytyy hakea jos urheilija sairastaa esimerkiksi alla listattuja sairauksia, jonka hoitamiseen on määrätty lääkitys. Lääkityksen määrällä ja koostumuksella on kuitenkin merkitystä onko se kielletty vai ei (esimerkiksi astman hoito). Voit tarkastella dopingaineryhmiä, dopingaineita ja lääkkeiden annostusrajoituksia tästä

  • ADHD
    • kielletty aine: metyylifenidaatti ja amfetamiinijohdannaiset
    • Piristeet
       
  • Astma
    • B2-agonistit
       
  • Diabetes
    • Insuliini
       
  • Sydän- ja verenepainatauti
    • Diureetit ja peiteaineet
    • Beetasalpaajat

Miten erivapautta haetaan?

Ohjeet erivapauden hakemiseen löytyvät SUEKin verkkosivuilta täältä ja erivapauslomake  täältä.
Urheilija säilyttää kopion hakemuksesta itsellään.


Jos koet epävarmuutta, sinua auttavat SUEK:sta erivapauksista vastaava farmaseutti Anna Simula sekä lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala:

Anna Simula
farmaseutti, erivapaudet
0400 338 510, anna.simula@suek.fi

Pekka Rauhala
lääketieteellinen asiantuntija
0400 801 411, pekka.rauhala@suek.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy