Perheen yhteisenä harrastuksena karting – Kytölän mimmit Minä olen -haastattelussa

16.5.2024

« Takaisin

AKK:n viime syksynä alkanut "Minä olen" -juttusarja jatkuu! ​Sarjassa on nostettu suomalaisen autourheilun henkilöitä. Viime syksynä valokeilassa olivat naisautourheilijat, nyt vuorossa ovat erilaiset autourheilun tehotiimit. Ensimmäisenä yhdessä tekemisestä kertoo lahtelainen Kytölöiden perhe.

 

Kytölän mimmit Nea, Marika ja Nenna Lahden kartingradalla.


Kytölöiden yhteisessä harrastuksessa, kartingissa, korostuu vahvasti perheen merkitys, ja tämä tehotiimi viettääkin paljon yhteistä aikaa radalla.

Kytölän mimmit Nea 15 v, Nenna 9 v ja Marika-äiti viettävät paljon aikaa yhdessä kartingradalla. Kolmikon lisäksi Kytölöiden perheeseen kuuluu sisko Nella ja äidin miesystävä Niko, joka toimii myös mekaanikkona kartingharrastuksen parissa.  

“Me ollaan Kytölän mimmit ja Niko”, huudahtaa perheen pienimmäinen Nenna.  

Karting on tullut Kytölöiden perheeseen perintönä Marika-äidiltä, joka ajoi aikoinaan kilpaa. Marikan kautta myös lapset innostuivat lajista, ja kun perheen vanhin lapsi Nea täytti 5 vuotta, hän sai mummolta ja ukilta syntymäpäivälahjaksi kartingauton. Jo 7-vuotiaana Nea osallistuikin ensimmäiseen kilpailuunsa Lahdessa. 

“Siitä se sitten lähti ja takaisin ei ole ollut paluuta”, perheen pääkuljettaja Nea naurahtaa. 

Myös perheen keskimmäinen lapsi Nella kokeili kartingia, mutta hänen kohdallaan laji ei innostanut yhtä paljon kuin Nean. 

“Nea syttyi tästä lajista ja häntä ei saa radalta pois. Tämä on ollut hänelle sellainen oma juttu. Nyt myös Nenna kokeilee, tuleeko kartingista hänen juttunsa vai löytyykö hänelle jokin muu laji", kertoo Marika. 

 

Kartingissa parasta on yhdessä tekeminen 

Kytölän mimmien mielestä kartingissa parasta on perheen kanssa yhdessä tekeminen. Yhdessä touhuaminen kartingin parissa hitsaa perhettä yhteen, ja karting onkin nappivalinta perheille, jotka haluavat viettää aikaa yhdessä. 

"Tätä tehdään todella täysillä yhdessä! Kun lähes koko kesä vietetään asuntovaunussa, niin se kyllä lähentää perhettä”, naurahtaa Marika. 

Vaikka karting usein mielletään yksilölajiksi, sitä tehdään joukkueena, ja kisasuorituksen taustalla on suuri tukijoukko. 

"Vaikka tämä on yksilölaji, tiimi ja tukiverkosto ovat todella tärkeitä. Yksin ei pärjäisi. Jos tulee ongelmia, on aina joku, jolta pyytää apua ja jolle voi kertoa, miten on mennyt. Perheen tukiverkko on itselle todella tärkeä", kertoo Nea. 

Perheen ja taustatuen rooli onkin avainasemassa, kun lapsi haluaa harrastaa kartingia. Perheen tukea tarvitaan harrastuksen parissa alusta asti.  

”Tämä ei ole sellainen laji, jonne voi vain viedä lapsen ja sanoa “pidä kivaa”. Koko perheen täytyy olla alussa mukana. Lapsi ei pääse radalle, pysty ajamaan tai tekemään oikein mitään ilman vanhempia", kiteyttää Marika.

 

Nea Kytölä on harrastanut kartingia 5-vuotiaasta saakka.

 

Kartingin aloitteluun riittää iloinen ja reipas mieli – suuria panostuksia ei tarvitse tehdä

Kytölän mimmit kertovat, että kartingin harrastamisen alkuvaiheessa tarvitaan iloista ja reipasta mieltä sekä intoa yhdessä touhuamiseen - suuria panostuksia ei tarvitse tehdä. Esimerkiksi Lahdessa pienille ja innokkaille kuskeille järjestetään keväisin ajokoulu, jossa pääsee ajamaan kerhon autoilla. Ajokoulussa käydään läpi myös harrastuksen sääntöjä ja muita olennaisia asioita. 

”Ei tarvitse heti ostaa omaa autoa, vaan voi ensin kokeilla”, Nenna kertoo. 

Viime vuosina myös sisäkartingtoiminta on yleistynyt, ja se tarjoaa hyvän mahdollisuuden lajin testaamiseen. Myös ulkokartingradoille on mahdollista päästä tutustumaan. 

"Jos testaamisen jälkeen innostuu lajista, niin perushyviä harrasteautoja saa aika edullisesti netistä”, vinkkaa Nea. 

 

Kartingin harrastaminen tosissaan on ympäri vuoden kokonaisvaltainen laji 

Kartingin harrastaminen tosissaan vaatii sitoutumista lajiin ja harrastamiseen. Vaikka kisat sijoittuvat kesälle, karting on ympäri vuoden kokonaisvaltainen laji. Kisasuorituksen takana on useita harjoittelutunteja, ja laji sisältää paljon muutakin kuin itse ajamista.  

Kesäkaudella Kytölöiden viikot ovat kisaviikoilla vuoden kiireisimpiä. Alkuviikko kuluu pakkailuun ja fysiikkatreeneihin, ja loppuviikosta sekä kisojen aikana kartingin parissa voi mennä jopa 12 tuntia päivässä. Talvikaudella keskitytään fysiikkatreeneihin sekä kevään yhteistyöhankkeisiin, joita perheen pääkuljettaja Nea hoitaa itse. 

"Tässä vaaditaan sellaista omaa kipinää, kun haluaa harrastaa kartingia tosissaan. Karting on hyvin kokonaisvaltainen laji. Kaikki aikaa vievä taustatyö ei näy ajettaessa, mutta vaatii paljon tekemistä. Kun jaksaa panostaa, niin kuka vaan voi periaatteessa aloittaa kartingin”, toteaa Nea. 

 

Nenna Kytölä testailee, tulisiko kartingista myös hänen juttunsa.

 

Haaveena tehdä kartingista ammatti  

Nealta, Nennalta ja Marikalta löytyy jokaiselta hyviä muistoja kartingin parista. Molempien tyttöjen mieleenpainuvimmat hetket liittyvät kisoissa onnistumisiin. 

"Toissa vuonna, kun sain ekan podiumin, voin myöntää, että itkin siinä maalisuoralla. Vihdoin ja viimein se tapahtui", kertoo Nea. 

"Viime vuoden ekat kisat", toteaa Nenna parasta kartingmuistoaan kysyttäessä. 

Perheen äidin Marikan mieleenpainuvimmat kokemukset ovat FIA:n Girls on Track -karsinnat Nean kanssa sekä yhteinen kisareissu Espanjaan. 

"Se hetki, kun Nea pääsi FIA:n Girls on Track -karsinnoista jatkoon, oli upea. Oli mieletön fiilis. Tai sitten meidän Espanjan kisareissu. Ne ovat ehkä itselle mieleenpainuvimpia hetkiä", muistelee Marika. 

Kytölöiden perhe haluaa kerryttää yhteisen harrastuksen parissa vielä monia ihania muistoja. Tulevaisuuden suhteen heillä on myös kunnianhimoisia haaveita: Nenna haaveilee SM-voitosta ja Nea ammattilaisurasta. 

”Toivon, että voisin kutsua tätä vielä joskus omaksi ammatikseni. Tiedän, että se on vaikeaa, mutta töitä tässä yritetään koko ajan tehdä sen eteen”, toteaa Nea. 

 

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy