Flying Finn maailmalla: Joel Pohjola noussut kansainvälisen kartingin huipulle

25.7.2024

« Takaisin

13.4.2024 Ranskan Val d’Argentonissa oli merkittävä päivä 13-vuotiaalle Joel Pohjolalle, kun hän saavutti hartaasti tavoittelemansa voiton isossa kansainvälisessä karting-kilpailussa.


"Lähdin finaaliin ruudusta numero yhdeksän. Vauhti oli koko kilpailuviikonlopun ajan hyvää, ja olin melko varma, että voitan kilpailun, jos vain selviän ensimmäisen kierroksen ruuhkista ja kolareista. Ensimmäisen kierroksen jälkeen sitten tiesin, että hoidan tämän kotiin," Pohjola kertoo.

Pohjola ajoi lopulta yli neljän sekunnin erolla selvään voittoon. Champions of the Future -sarja käsittää viisi osakilpailua ja kerää yhteen maailman parhaat kuljettajat sekä tiimit OK ja OK Junior -luokista.

Pohjolan menestys ei jäänyt yhteen kilpailuun. Kesäkuussa Slovakiassa FIA:n EM-osakilpailussa hän sijoittui kolmanneksi.

"Ajettiin tässäkin kilpailussa voitosta hallitsevaa maailmanmestaria vastaan. Finaalin startissa jäin ensimmäisten kierrosten ruuhkaan ja kaveri pääsi hieman karkaamaan. Sain hänet kuitenkin kiinni toiseksi viimeisellä kierroksella ja yritin heti ohi riskillä ja kaukaa, mutta kokenut kaveri osasi pelata tilanteen oikein, ja siinä samalla hävisin yhden sijan. Podium EM-kisoista oli kuitenkin hyvä tulos," Pohjola toteaa.


Alkukaudesta Pohjolan vauhti oli useimmiten kärkitasoa, vaikka ehjien kilpailuviikonloppujen saaminen tuotti vielä vaikeuksia. Pohjola siirtyi täksi kaudeksi italialaisen Tony Kart -tiimin tehdaskuljettajaksi, joka tunnetaan yhtenä kartingin perinteikkäimmistä tiimeistä.


"Näissä kilpailuissa on mukana keskimäärin noin 100 kuljettajaa omassa luokassani. Aika-ajossa on yleensä 1-2 kierrosta aikaa tehdä hyvä aika, ja kaikki kyttäävät hyvää ajopaikkaa, eli vetoapua edellä ajavasta. Se on taktista peliä, joka on hyvin pienestä kiinni. Ripaus onneakin tarvitaan. Epäonnistuneen aika-ajon jälkeen kilpailuviikonlopusta tulee todella haastava. Jos haluaa olla podiumilla, kaiken pitää mennä virheettömästi koko kilpailutapahtuman ajan, marginaalit ovat niin pienet. Vauhtia on aina ollut, mutta kauden aikana olen saanut tasaisuutta omaan suorittamiseeni," Pohjola analysoi.


"Tony Kart sopii tiiminä itselleni hyvin. Tiimissä on kova kuri ja palaute tulee suoraan. Tiimi hoitaa omat vastuunsa, ja kuljettaja keskittyy ajamiseen sekä palautteen antamiseen kalustosta. Tiimi kuitenkin tekee valtaosan päätöksistä. Tiimissä selvitäkseen täytyy olla itsenäinen, nöyrä ja osata tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Miellän itseni tavallaan tiimin rivityöntekijäksi, ja pyrin omalla toiminnallani edesauttamaan koko tiimin menestymistä.

Tony Kartin tapa toimia on moniin muihin tiimeihin verrattuna melko erilainen, eikä se välttämättä sovi kaikille. Itse arvostan tiimin ammattimaisuutta suuresti ja tiedostan, että tämän ikäisenä tuskin on parempaa paikkaa kasvaa autourheilijana. OK Junior -tiimimme managerina toimii kartingin moninkertainen maailmanmestari Marco Ardigo ja tiimissä häärii myös suomalainen karting-legenda Simo Puhakka," Pohjola kertoo.
 

AKK Flying Finn Academyyn kuuluminen on ollut Pohjolalle suuri apu:

"Harvan suomalaisen kuljettajan vanhemmilla on mahdollisuutta reissata mukana huoltajana ympäri Eurooppaa pitkin kautta, ja 13-vuotiaana en pysty vielä olemaan täysin yksin maailmalla. Jos tuolla maailmalla haluaa pärjätä, niin siellä pitää kuitenkin ajaa säännöllisesti kilpaa, niin ne kaikki siellä menestyvät tekevät. Kansainvälinen kilpailukalenterini mahdollistuu pitkälti Flying Finn Academyn valmentajien ansiosta, joiden mukana voin matkustaa osan kisareissuista. Kisareissuilla käydään myös paljon valmennuksellisia asioita läpi, kuten ajamiseen, ruokavalioon, fysiikkaharjoitteluun ja mentaalivalmennukseen liittyviä asioita. Olen saanut valmentajilta erinomaista tukea kaikkeen tekemiseeni," Pohjola kiittää.

 

Pohjolan loppukauden kilpailukalenteri

  • 1.-4.8. EM-osakilpailu, Kristianstad, Ruotsi
  • 5.-8.9. Champions of the Future, PF International, Iso-Britannia
  • 12.-15.9. MM-kilpailut, PF International, Iso-Britannia

 

"Olisi hyvä ajaa enemmänkin kilpailuja sekä testejä, mutta täytyy olla realistinen budjetin suhteen. Lähdetään tekemään parasta mahdollista suoritusta nyt näihin kolmeen kilpailuun," Pohjola päättää.


Joel Pohjola

  • Syntynyt: 20.8.2010 Helsingissä
  • Tiimi: Tony Kart Racing Team
  • Seura: Vihdin Urheiluautoilijat
  • Edustaa AKK Flying Finn Academy -juniorimaajoukkuetta

 

Ura lyhyesti

  • 2017: Aloitti kartingin 7-vuotiaana
  • 2018: Mestareiden kilpailun voitto, luokka Cadet
  • 2019: Etelä-Suomen aluemestari, luokka Micro
  • 2020: Suomen juniorimestari, luokka Mini60
  • 2022: Suomenmestari, luokka OK Junior
  • 2023: FIA:n Maailmanmestaruuskilpailujen 8., luokka OK Junior
  • 2024: Ranskan Champions of the Future -osakilpailun voitto, Slovakian EM-osakilpailun 3. sija, luokka OK Junior

 

Sosiaalinen media/web:

 

Teksti: Joel Pohjolan tiedotus


 

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy