Hämeenlinnalainen Suvi Jyrkiäinen kolmen parhaan joukkoon WRC:n Beyond Rally -ohjelmassa

19.9.2024

« Takaisin

Hämeenlinnalainen Suvi Jyrkiäinen, 24, on noussut kolmen parhaan kuljettajan joukkoon rallin MM-sarjan Beyond Rally Women’s Driver Development -kykykilpailussa.


Kilpailu on osa WRC Promoterin lanseeraamaa uraauurtavaa ohjelmaa, joka tarjoaa nuorille naispuolisille kuljettajille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää taitojaan ja kilpailla paikasta FIA Junior WRC -sarjassa kaudelle 2025. Kykykilpailuun haki alun perin yli toistasataa naista eri puolilta maailmaa, mutta lopulta mukaan valittiin 15 kuljettajaa, joista Jyrkiäinen eteni ainoana suomalaisena finaalivaiheeseen.

Suvi Jyrkiäinen sai tiukan karsinnan jälkeen paikan kolmen parhaan joukossa yhdessä belgialaisen Lyssia Baudet'n ja saksalaisen Claire Schönbornin kanssa. Näiden kolmen kuljettajan suorituksia seurataan tarkasti lokakuussa järjestettävässä Keski-Euroopan MM-rallissa, jossa he pääsevät ajamaan M-Sport-tallin Rally3-luokan Ford Fiestalla. Rallin suoritusten perusteella valitaan koko ohjelman voittaja, joka saa uralleen täyden ylläpidon ajo-ohjelman MM-sarjan junioriluokassa.

 

Puolan ajoleiri – arvokasta oppia ja yhteishenkeä

Jyrkiäinen osallistui Puolassa järjestettyyn kolmipäiväiseen valmennusleiriin, jossa finalistien taitoja testattiin monipuolisesti. Leiri tarjosi intensiivistä valmennusta eri osa-alueilla, kuten ajoharjoituksissa, nuotituksessa, fyysisessä kunnossa sekä mediataidoissa. Jyrkiäinen korostaa leirin olleen erittäin opettavainen ja palkitseva kokemus.

Valmennuspäivät sisälsivät media-, kuntoilu- ja mekaanista koulutusta sekä ajamista Eyvind Brynildsenin ja William Creightonin opastuksella, Suvi kertoo.

Vaikka päivät olivat pitkiä, Jyrkiäinen koki saaneensa paljon hyödyllistä tietoa ja tukea kehityksensä tueksi. Hän myös iloitsi mahdollisuudesta työskennellä kansainvälisessä ryhmässä muiden lahjakkaiden naiskuljettajien kanssa.

Ryhmän yhteishenki oli hyvä, ja oli inspiroivaa tavata muita motorsport-naisia. Kaikki olivat taitavia, ja taso oli kova, Suvi toteaa.

 

Ajotaito ratkaisi – palaute valmentajilta avainasemassa

Leirin ajoharjoitukset olivat Jyrkiäisen mielestä ehdottomasti parasta antia. Hän pääsi ajamaan sekä asvaltilla että soralla, ja sai palautetta kokeneilta ammattilaisilta, mikä auttoi kehittämään hänen ajotaitojaan entisestään.

Ajaminen oli ehdottomasti parasta. Sain ammattilaisilta palautetta, ja se oli todella arvokasta oppia, Suvi sanoo tyytyväisenä.

Jyrkiäinen korostaa myös, että osallistuminen tähän ohjelmaan oli itsessään palkitsevaa. Kolme päivää Puolassa jättivät hänelle erittäin positiivisen tunteen.

Jäi kyllä hyvä fiilis, että pääsin osallistumaan tänne. Nämä kolme päivää olivat hyvin antoisat, ja nyt odotan innolla Keski-Euroopan rallia, hän summaa.

 

Keski-Euroopan MM-ralli – tärkein haaste tähän asti

Lokakuussa järjestettävä Keski-Euroopan MM-ralli on Jyrkiäiselle merkittävä haaste. Kyseessä on hänen ensimmäinen asfalttirallinsa. Suvi odottaa jännityksellä pääsevänsä ajamaan yli 200-hevosvoimaisella Rally3-luokan autolla vaativilla Euroopan teillä. Ralli ajetaan Itävallan, Tshekin ja Saksan alueilla, ja Jyrkiäinen korostaa, että maaliin pääsy on tärkein tavoite.

Se on vaikea ralli ja ensimmäinen asfalttirallini. Maaliin pääsy on suurin tavoite, Suvi toteaa.

Tähän ralliin Jyrkiäisen kakkoskuljettajaksi lähtee kokenut Antti Linnaketo, jonka kanssa hän valmistautuu kohtaamaan kilpailun tuomat haasteet.

 

Tie rallimaailman huipulle

Suvi Jyrkiäisen tarina on vasta alussa, mutta hänen menestyksensä Beyond the Rally -ohjelmassa osoittaa hänen olevan nouseva kyky kansainvälisellä rallikentällä.

Ohjelman voittaja saa täyden FIA Junior WRC -kauden, mikä voi avata hänelle oven rallin maailmanmestaruussarjan huipulle. Jyrkiäisen ura on ollut nousujohteinen, ja hänellä on vankka tausta moottoriurheilusta – hänen äitinsä Minna Sillankorva oli aikanaan huippukuljettaja ja voitti MM-sarjan Ladies Cupin vuonna 1991. Jyrkiäinen on valmis jatkamaan tätä vahvaa suomalaisperinnettä.

 

Hänen matkansa kohti rallimaailman huippua inspiroi varmasti monia nuoria naisia tavoittelemaan unelmiaan autourheilun parissa.

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy